Marchewkowe z jabłkiem i mąką kokosową

Dziś podzielę się z Wami lekko zmodyfikowanym przepisem na ciasto marchewkowe, którym dzieliłam się dokładnie rok temu (link). Zmidyfikowanym, bo nie wszystkie składniki miałam w kuchni, a w dobie koronawirusa, lepiej zostać w domu, zamiast biec po brakujący składnik do ciasta. Sytuacja uczy nas kreatywności, korzystajmy w pełni z naszych pomysłów ;) W moim przypadku sprawdził się rewelacyjnie :)))


SKŁADNIKI
} 2 większe marchewki
} jabłko
} pół szklanki cukru
} 1,5 szklanki mąki kokosowej
} łyżeczka sody
} łyżeczka proszku do pieczenia
} łyżeczka przyprawy do piernika

} pół łyżeczki kardamonu
} 3 jajka
} 3/4 szklanki oleju rzepakowego

} 200 ml jogurtu naturalnego
} płatki migdałów (opcjonalnie)

1. Zetrzyj marchewki na tarce, na dużych oczkach - niech wyjdzie ok. szklanka-półtorej.2. Nastaw piekarnik na 180 st. 
4. Do masy z marchewką dodaj żółtka, a białka ubij z cukrem ok. 3 min. Potem powoli dolewaj olej, cały czas delikatnie mieszając.
6. Wyłóż masę na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posyp płatkami migdałów.
7. Piecz 45 min opiekając z obu stron.

3. Pokrój jabłka w kostkę, usuń nasiona, zblenduj razem ze skórką po czym połącz z marchewką.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami po czym dodaj masę białkową, wymieszaj. Na końcu połącz masę z marchewką i dodaj jogurt.






Komentarze

Popularne posty