Czarnuszka! Jeśli nie masz jej w swojej szufladzie, szoruj do sklepu!
Nigella sativa, bo tak nazywa się ta czarna przyprawa po łacinie, pochodzi z Afryki Północnej, ale rośnie też w Turcji i na Wschodzie. Poza wyrazistym smakiem ma szereg zdrowotnych właściwości. Jest określana jako panaceum na wiele dolegliwości. Jakich? Przeczytajcie! ;)
Brzmi świetnie? W krajach Bliskiego Wschodu wierzy się w to, że żucie profilaktycznie „dla zdrowotności” 10 ziarenek czarnuszki dziennie trzyma z dala wszelkie choroby. Przeczytajcie, jak można ją stosować! :)
Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie (na skórę, włosy i paznokcie) jak i wewnętrznie, przeczytajcie, gdzie sprawdza się najlepiej:
Jedyna uwaga: melantyna zawarta w czarnuszce spożyta w dużych dawkach jest toksyczna, więc przyprawa ta nie może być stosowana w dużych ilościach.
Źródła informacji:
- właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne i jednocześnie ochronne;
- zapewnia organizmowi takie witaminy, jak A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu; wzmacnia układ odpornościowy;
- znakomicie obniża stres oksydacyjny. Przynosi ulgę i ukojenie, pomagając systemowi uporać się z zachwianiem równowagi i przywrócić utraconą równowagę;
- poprawia samopoczucie alergikom, jest świetnym antyhistaminikiem; jest pomocna dla astmatyków;
- stosuje się ją przy zapaleniu oka;
- pomaga uporać się z anemią - regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów;
- ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze;
- chroni przed skutkami promieniowania;
- działa przeciwwrzodowo na żołądek;
- jest idealna dla nadciśnieniowców - nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy;
- przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych;
- chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki;
- chroni przed osteoporozą;
- działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy;
- przyspiesza gojenie się ran;
- reguluje poziom cukru we krwi: działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny - jest idealna dla cukrzyków!
- pobudza apetyt ;)
- odpowiednia do leczenia grypy oraz pasożytów jelitowych (robaki, ameby, tasiemce, owsiki);
- dobra na bóle reumatyczne;
- pomaga także przy zapaleniu zatok, senności, zmęczeniu, otępieniu;
Brzmi świetnie? W krajach Bliskiego Wschodu wierzy się w to, że żucie profilaktycznie „dla zdrowotności” 10 ziarenek czarnuszki dziennie trzyma z dala wszelkie choroby. Przeczytajcie, jak można ją stosować! :)
Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie (na skórę, włosy i paznokcie) jak i wewnętrznie, przeczytajcie, gdzie sprawdza się najlepiej:
- w kuchni używa się albo ziarenek (całych, utłuczonych w moździerzu lub zmielonych w młynku do kawy) albo oleju tłoczonego na zimno, jako przyprawa - zmielona doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą).
- Doskonale poprawia smak zup, sałatek, kanapek, bigosu, duszonych warzyw, przy wyrobie domowego chleba, sera, wina czy przy kiszeniu warzyw.
- W postaci naparu zamiast herbaty - należy zalać wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzyć przez ok. 20 minut i odcedzić. Taki napar można osłodzić miodem. Zaleca się pić 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie). Taki napar można stosować również zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry lub jako płukankę do włosów.
- W postaci nalewki: pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień, po czym przefiltrować przez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku zakażeń o charakterze grzybiczym (np. candida) nalewka na bazie alkoholu jest bardziej skuteczna niż napar.
- Na przeziębienia podawana na łyżce miodu - działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Taką papkę można też stosować zewnętrznie na skórę w postaci maseczki, a jeśli zmielimy nasionka nieco grubiej - jako peeling.
- Nasiona czarnuszki mają właściwości odpychające niektóre owady, np.: mole.
Jedyna uwaga: melantyna zawarta w czarnuszce spożyta w dużych dawkach jest toksyczna, więc przyprawa ta nie może być stosowana w dużych ilościach.
Źródła informacji:
- http://www.przyprawowy.pl/czarnuszka.html
- http://www.akademiawitalnosci.pl/20-powodow-dla-ktorych-pokochasz-czarnuszke/
Komentarze
Prześlij komentarz