Czarnuszka! Jeśli nie masz jej w swojej szufladzie, szoruj do sklepu!

Nigella sativa, bo tak nazywa się ta czarna przyprawa po łacinie, pochodzi z Afryki Północnej, ale rośnie też w Turcji i na Wschodzie. Poza wyrazistym smakiem ma szereg zdrowotnych właściwości. Jest określana jako panaceum na wiele dolegliwości. Jakich? Przeczytajcie! ;)

  • właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne i jednocześnie ochronne;
  • zapewnia organizmowi takie witaminy, jak A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu; wzmacnia układ odpornościowy;
  • znakomicie obniża stres oksydacyjny. Przynosi ulgę i ukojenie, pomagając systemowi uporać się z zachwianiem równowagi i przywrócić utraconą równowagę;
  • poprawia samopoczucie alergikom,  jest świetnym antyhistaminikiem; jest pomocna dla astmatyków; 
  • stosuje się ją przy zapaleniu oka;
  • pomaga uporać się z anemią - regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów;
  • ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze;
  • chroni przed skutkami promieniowania;
  • działa przeciwwrzodowo na żołądek;
  • jest idealna dla nadciśnieniowców - nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy;
  • przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych;
  • chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki;
  • chroni przed osteoporozą;
  • działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy;
  • przyspiesza gojenie się ran;
  • reguluje poziom cukru we krwi: działa  ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny - jest idealna dla cukrzyków!
  • pobudza apetyt ;)
  • odpowiednia do leczenia grypy oraz pasożytów jelitowych  (robaki, ameby, tasiemce, owsiki);
  • dobra na bóle reumatyczne;
  • pomaga także przy zapaleniu zatok, senności, zmęczeniu, otępieniu;

Brzmi świetnie? W krajach Bliskiego Wschodu wierzy się w to, że żucie profilaktycznie „dla zdrowotności”  10 ziarenek czarnuszki dziennie trzyma z dala wszelkie choroby. Przeczytajcie, jak można ją stosować! :)



Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie (na skórę, włosy i paznokcie) jak i wewnętrznie, przeczytajcie, gdzie sprawdza się najlepiej:
  • w kuchni używa się albo ziarenek (całych, utłuczonych w moździerzu lub zmielonych w młynku do kawy) albo oleju tłoczonego na zimno, jako przyprawa - zmielona doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą).
  • Doskonale poprawia smak zup, sałatek, kanapek, bigosu, duszonych warzyw, przy wyrobie domowego chleba, sera, wina czy przy kiszeniu warzyw.
  • W postaci naparu zamiast herbaty - należy zalać wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzyć przez ok. 20 minut i odcedzić. Taki napar można osłodzić miodem. Zaleca się pić 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie). Taki napar można stosować również zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry lub jako płukankę do włosów.
  • W postaci nalewki: pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień, po czym przefiltrować przez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku zakażeń o charakterze grzybiczym (np. candida) nalewka na bazie alkoholu jest bardziej skuteczna niż napar.
  • Na przeziębienia podawana na łyżce miodu - działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Taką papkę można też stosować zewnętrznie na skórę w postaci maseczki, a jeśli zmielimy nasionka nieco grubiej - jako peeling.
  • Nasiona czarnuszki mają właściwości odpychające niektóre owady, np.: mole.


Jedyna uwaga: melantyna zawarta w czarnuszce spożyta w dużych dawkach jest toksyczna, więc przyprawa ta nie może być stosowana w dużych ilościach.


Źródła informacji:

  1. http://www.przyprawowy.pl/czarnuszka.html
  2. http://www.akademiawitalnosci.pl/20-powodow-dla-ktorych-pokochasz-czarnuszke/


Komentarze

Popularne posty