Razowe ciasto marchewkowe z gruszką

Pyszne, puszyste, wyjątkowe - kto nie lubi ciasta marchewkowego! Oto przepis na ten przysmak w siedmiu krokach, wypróbujcie koniecznie i pochwalcie się, jak Wam wyszło!


SKŁADNIKI
} 2 większe marchewki
} średniej wielkości gruszka
} pół szklanki ksylitolu
} 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
} łyżeczka płaska sody
} łyżeczka proszku do pieczenia
} łyżeczka cynamonu
} łyżeczka przyprawy do piernika lub imbiru
} 3 jajka
} 3/4 szklanki oleju rzepakowego


1. Zetrzyj marchewki - musi wyjść cała szklanka.
2. Nastaw piekarnik na 180 st. Zblenduj gruszkę i dodaj do marchewki.
3. W osobnej misce wymieszaj to co sypkie - mąkę z proszkiem, sodą, przyprawami.
4. Żółtka dodaj do marchewki z gruszką, a białka ubij z cukrem ok. 3 min. Potem powoli dolewaj olej, cały czas delikatnie mieszając.
5. Do mąki dodaj masę białkową, wymieszaj. Potem dodaj masę z marchewką, wymieszaj.
6. Rozlej masę na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp płatkami migdałów.
7. Piecz 45 min.




A tu widać, jak nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem ;)


Komentarze

Popularne posty