Lekkostrawne ciasto marchewkowe
SKŁADNIKI
} 100 g mąki kokosowej
} 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
} 2 jajka
} 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
} łyżeczka cynamonu
} 1 duże jabłko
} 2 duże marchewki
} 2 łyżki oleju rzepakowego
} 2 łyżki nasion chia
1. Obierz jabłko, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka, zalej trochę wodą.
2. Oskrob marchewki, zetrzyj na tarce, na duże oczka. Dorzuć do garnka. Ugotuj, aby jabłka i marchew zmiękły. Odstaw do ostygnięcia.
3. Wsyp mąki do miski, dodaj proszek, cynamon.
4. Ubij jajka z cukrem, dodaj 2 łyżki oleju, pomieszaj i dodaj do miski z mąką. Wymieszaj delikatnie drewnianą łopatką.
5. Na koniec dodaj marchew z jabłkiem. Dodaj nasiona chia. Wymieszaj wszystko łopatką i przełóż do brytfanki.
6. Piecz w 160 st. 60 min.
Komentarze
Prześlij komentarz