Lekkostrawne ciasto marchewkowe


 SKŁADNIKI

} 100 g mąki kokosowej

} 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej

} 2 jajka

} 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

} łyżeczka cynamonu

} 1 duże jabłko

} 2 duże marchewki

} 2 łyżki oleju rzepakowego

} 2 łyżki nasion chia


1. Obierz jabłko, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka, zalej trochę wodą.

2. Oskrob marchewki, zetrzyj na tarce, na duże oczka. Dorzuć do garnka. Ugotuj, aby jabłka i marchew zmiękły. Odstaw do ostygnięcia.

3. Wsyp mąki do miski, dodaj proszek, cynamon. 

4. Ubij jajka z cukrem, dodaj 2 łyżki oleju, pomieszaj i dodaj do miski z mąką. Wymieszaj delikatnie drewnianą łopatką.

5. Na koniec dodaj marchew z jabłkiem. Dodaj nasiona chia. Wymieszaj wszystko łopatką i przełóż do brytfanki.

6. Piecz w 160 st. 60 min.

Komentarze

Popularne posty