Gofry orkiszowe
Dziś przepis na nieśpieszne śniadanie lub obiad. Szybki i smaczny. :)
Składniki na 10 gofrów:
} 1,5 szklanki mąki orkiszowej
} 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
} 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu/erytrolu
} 2 łyżeczki cukru wanilinowego
} pół szklanki oleju
} 2 jajka
} 1 i 1/3 szklanki mleka
Składniki na kurczaka:
} 2 płaty z piersi kurczaka
} por
} pietruszka lub seler
} szczypiorek do posypania
} złocista przyprawa
1. Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem, dodaj mleko, jajka olej i zblenduj masę.
2. Piecz gofry w gofrownicy aż do zarumienienia. Nalewaj ciasto chochlą.
3. Kurczaka pokrój w kostkę, warzywa obierz i pokrój drobno. Por na talarki. Wymieszaj w przyprawie do kurczaka.
4. Wrzuć wszystko do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 st. przez 30 min. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz