Pieczony karp świąteczny



Kto lubi świątecznego karpia? Ja nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia! Ale bardziej smakuje mi karp bez panierki, upieczony w dużej ilości czosnku. Chcesz mój przepis? :) 

SKŁADNIKI

1. Karp, najlepiej polski

2. Majeranek, tymianek, rozmaryn

3. Czosnek z 5-6 ząbków

4. Ok. 4 plasterki masła


Jak przygotować karpia?

1. Oczyść karpia: zalej w zlewie wrzątkiem i zdzieraj nożem łuski i śluz – aż cała szarość zejdzie. Możesz pęsetą wyjąć ości, ale to nie jest konieczne.

2. Włóż do brytfanki. Posyp przyprawami, ułóż na płatach grube plasterki czosnku, a następnie masła.

3. Piecz w piecu nagrzanym do 180 st. przez 40 min.

Smacznego karpia! :) Wesołych Świąt ❤️




Komentarze

Popularne posty