Pieczony karp świąteczny
Kto lubi świątecznego karpia? Ja nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia! Ale bardziej smakuje mi karp bez panierki, upieczony w dużej ilości czosnku. Chcesz mój przepis? :)
SKŁADNIKI
1. Karp, najlepiej polski
2. Majeranek, tymianek, rozmaryn
3. Czosnek z 5-6 ząbków
4. Ok. 4 plasterki masła
Jak przygotować karpia?
1. Oczyść karpia: zalej w zlewie wrzątkiem i zdzieraj nożem łuski i śluz – aż cała szarość zejdzie. Możesz pęsetą wyjąć ości, ale to nie jest konieczne.
2. Włóż do brytfanki. Posyp przyprawami, ułóż na płatach grube plasterki czosnku, a następnie masła.
3. Piecz w piecu nagrzanym do 180 st. przez 40 min.
Smacznego karpia! :) Wesołych Świąt ❤️
Komentarze
Prześlij komentarz