Pajączki, czyli jabłko w paskach z ciasta francuskiego
Przepis na szybkie, przepyszne, chrupiàce i zarazem soczyste małe conieco? Znalazłam na Instagramie, ale nieco zmodyfikowałam. Bo wiadomo, Instagram nie dorównuje rzeczywistości… ;)
Wykonanie: 10 min + 25 min w piecu
Składniki:
1. 2 jabłka
2. opakowanie ciasta francuskiego
3. 1 jajko (a właściwie tylko białko)
4. Z 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
1. Pokrój jabłka na plasterki, wytnij z nich końcówkę i gniazdo nasienne.
2. Pokrój ciasto francuskie na paski np. nożykiem do pizzy, najlepiej od krótszej części.
3. Okrążaj paskami plasterki jabłka, przekładając co chwilę pasek przez dziurę po gnieździe nasiennym.
4. Rozłóż ciastka na brytfance. Rozgrzej piec na 180 st.
5. Rozbebłaj białko jajka i posmaruj górę ciasta francuskiego. Posyp cukrem i włóż do pieca.
6. Piecz ok. 20-25 min w 180 st. Wyjmij, jak będą przyrumienione.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz