Boczniaki ze szpinakiem i kaszą bulgur


 Polecam przepis na szybką sałatkę z kaszą i boczniakami. Jest prosta i pożywna.


Składniki:

} kasza bulgur 3/4 szklanki

} opakowanie boczniaków

} natka pietruszki – opcjonalnie

} pół torebki szpinaku 

} 3 ząbki czosnku

} 2 garście żurawiny

} garść orzechów włoskich

} 1 łyżka oleju sezamowego

} 1 łyżka oleju z pestek dyni

} 2 łyżki sosu sojowego

} łyżeczka brązowego cukru

} pieprz, sól


1. Ugotuj kaszę (15 min).

2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż boczniaki, aby wypuściły wodę i przyrumieniły się. Dodaj szczyptę/dwie soli.

3. Posiekaj i podpraż orzechy.

3. Do miski wrzuć szpinak, orzechy, żurawinę. Następnie kaszę i boczniaki.

4. Zrób sos: zmieszaj oleje z sosem sojowym i cukrem. Dodaj trochę pieprzu.

5. Sos wlej do miski ze składnikami. Wszystko dobrze wymieszaj.


———

Boczniaki na deser? Czemu nie! Świetny przepis Rozkosznego jest do tego idealny.

Składniki:

} opakowanie boczniaków

} 1/4 szklanki sosu sojowego (bez cukru)

} 2 ząbki czosnku

} 2 łyżki miodu

} 1/2 łyżeczki papryki mielonej

} 3 łyżki oleju rzepakowego


1. Boczniaki umyj, pokrój w paski.

2. Zrób sos: połącz w brytfance miód, olej, paprykę i sos sojowy

3. Wymieszaj z boczniakami (ręką) i dodaj pokrojony na plasterki czosnek

4. Piecz w temp. 200 st. przez 30 min


Źródło: https://www.rozkoszny.pl/pieczone-boczniaki-z-sosem-pieczeniowym/

Komentarze

Popularne posty