Boczniaki ze szpinakiem i kaszą bulgur
Polecam przepis na szybką sałatkę z kaszą i boczniakami. Jest prosta i pożywna.
Składniki:
} kasza bulgur 3/4 szklanki
} opakowanie boczniaków
} natka pietruszki – opcjonalnie
} pół torebki szpinaku
} 3 ząbki czosnku
} 2 garście żurawiny
} garść orzechów włoskich
} 1 łyżka oleju sezamowego
} 1 łyżka oleju z pestek dyni
} 2 łyżki sosu sojowego
} łyżeczka brązowego cukru
} pieprz, sól
1. Ugotuj kaszę (15 min).
2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż boczniaki, aby wypuściły wodę i przyrumieniły się. Dodaj szczyptę/dwie soli.
3. Posiekaj i podpraż orzechy.
3. Do miski wrzuć szpinak, orzechy, żurawinę. Następnie kaszę i boczniaki.
4. Zrób sos: zmieszaj oleje z sosem sojowym i cukrem. Dodaj trochę pieprzu.
5. Sos wlej do miski ze składnikami. Wszystko dobrze wymieszaj.
———
Boczniaki na deser? Czemu nie! Świetny przepis Rozkosznego jest do tego idealny.
Składniki:
} opakowanie boczniaków
} 1/4 szklanki sosu sojowego (bez cukru)
} 2 ząbki czosnku
} 2 łyżki miodu
} 1/2 łyżeczki papryki mielonej
} 3 łyżki oleju rzepakowego
1. Boczniaki umyj, pokrój w paski.
2. Zrób sos: połącz w brytfance miód, olej, paprykę i sos sojowy
3. Wymieszaj z boczniakami (ręką) i dodaj pokrojony na plasterki czosnek
4. Piecz w temp. 200 st. przez 30 min
Źródło: https://www.rozkoszny.pl/pieczone-boczniaki-z-sosem-pieczeniowym/
Komentarze
Prześlij komentarz