Mazurek wielkanocny na mące owsianej


Zdradzę Wam dziś zdrowszy przepis na popularny mazurek wielkanocny. Być może ktoś wkrótce za nim zatęskni, a może przyda się za rok. 


Potrzebujesz:

} 200 g mąki owsianej

} 80 g mąki pełnoziarnistej

} 3 jajka 

} 150 g masła

} 1/3 szklanki ksylitolu/erytrolu

} 1 łyżeczka proszku do pieczenia

} 1/2 szklanki cukru pudru

} 1 łyżka mąki ziemniaczanej

} masło orzechowe

} orzechy arachidowe/włoskie lub inne ulubione bakalie, wiórki kokosowe


Przygotowanie – spód ciasta:

Rozgrzej piekarnik (góra – dół) na 180 st.

1. Na stolnicy utwórz stożek z obu mąk, dodaj proszek do pieczenia, ksylitol/erytrol i pokrojone w kostki masło. Utrzyj wszystko ręką na gładką masę.

2. Na uformowane ciasto wlej żółtka z 3 jajek i ugnieć ciasto na gładką masę. Jeśli będzie trzeba, ciasto będzie się za bardzo kleić – dodaj mąkę.

3. Ciasto wyłóż na brytfankę pokrytą papierem do pieczenia. Wyklej palcami, żeby było równo wyłożone. Ugnieć palcami na płasko i nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika na 15 min.

4. Po upieczeniu posmaruj ciasto masłem orzechowym i posyp bakalie lub orzechy.

Przygotowanie – beza:

4. Ubij 3 białka na sztywno, potem cały czas blendując dodawaj stopniowo cukier puder. Na końcu – dosyp łyżkę mąki ziemniaczanej i miksuj jeszcze z kilka minut.

5. Wyłóż masę na upieczone ciasto (może być jeszcze ciepłe).

6. Piecz mazurek w 180 st. przez 10 min.


Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty