Mazurek wielkanocny na mące owsianej
Zdradzę Wam dziś zdrowszy przepis na popularny mazurek wielkanocny. Być może ktoś wkrótce za nim zatęskni, a może przyda się za rok.
Potrzebujesz:
} 200 g mąki owsianej
} 80 g mąki pełnoziarnistej
} 3 jajka
} 150 g masła
} 1/3 szklanki ksylitolu/erytrolu
} 1 łyżeczka proszku do pieczenia
} 1/2 szklanki cukru pudru
} 1 łyżka mąki ziemniaczanej
} masło orzechowe
} orzechy arachidowe/włoskie lub inne ulubione bakalie, wiórki kokosowe
Przygotowanie – spód ciasta:
Rozgrzej piekarnik (góra – dół) na 180 st.
1. Na stolnicy utwórz stożek z obu mąk, dodaj proszek do pieczenia, ksylitol/erytrol i pokrojone w kostki masło. Utrzyj wszystko ręką na gładką masę.
2. Na uformowane ciasto wlej żółtka z 3 jajek i ugnieć ciasto na gładką masę. Jeśli będzie trzeba, ciasto będzie się za bardzo kleić – dodaj mąkę.
3. Ciasto wyłóż na brytfankę pokrytą papierem do pieczenia. Wyklej palcami, żeby było równo wyłożone. Ugnieć palcami na płasko i nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika na 15 min.
4. Po upieczeniu posmaruj ciasto masłem orzechowym i posyp bakalie lub orzechy.
Przygotowanie – beza:
4. Ubij 3 białka na sztywno, potem cały czas blendując dodawaj stopniowo cukier puder. Na końcu – dosyp łyżkę mąki ziemniaczanej i miksuj jeszcze z kilka minut.
5. Wyłóż masę na upieczone ciasto (może być jeszcze ciepłe).
6. Piecz mazurek w 180 st. przez 10 min.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz