Quiche ze szpinakiem i fetą
Doskonały przepis na quiche z z mrożonym szpinakiem i serem feta. Przepis nieco bardziej czasochłonny, ale wart zachodu ;)
SKŁADNIKI
} 1 jajko
} 250 g mąki pszennej
} 50 g mąki owsianej
} 200 g masła
FARSZ
} opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
} opakowanie sera feta (250 g)
} 3 jajka
} mały jogurt naturalny (180 g)
} pieprz mielony
1. Wsyp mąki do miski, dodaj jajko, pokrojone w kosteczkę masło, wymieszaj.
2. Ugnieć ciasto aż powstanie jednolita masa.
3. Włóż uformowaną kulkę do lodówki na 30 min, po czym rozwałkuj na płasko.
4. Ułóż ciasto na papierze w okrągłej formie (30 cm), podziób widelcem i przykryj papierem i wysyp na niego ryż lub groch, który uniemożliwi wyrośnięcie ciasta. Piecz 15 min w temperaturze 180 st.
5. Następnie zdejmij ryż/groch i piecz kolejne 10 min, do zarumienienia.
6. Do miski włóż szpinak, odsącz go z wody.
7. Wymieszaj szpinak z 3 jajkami i jogurtem, następnie dodaj rozkruszoną fetę i pieprz.
8. Wlej farsz na ciepłe ciasto po czym piecz 30 min w temperaturze 180 st.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz