Quiche ze szpinakiem i fetą






 Doskonały przepis na quiche z z mrożonym szpinakiem i serem feta. Przepis nieco bardziej czasochłonny, ale wart zachodu ;)


SKŁADNIKI

} 1 jajko

} 250 g mąki pszennej

} 50 g mąki owsianej

} 200 g masła

FARSZ

} opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)

} opakowanie sera feta (250 g)

} 3 jajka

} mały jogurt naturalny (180 g)

} pieprz mielony


1. Wsyp mąki do miski, dodaj jajko, pokrojone w kosteczkę masło, wymieszaj.

2. Ugnieć ciasto aż powstanie jednolita masa.

3. Włóż uformowaną kulkę do lodówki na 30 min, po czym rozwałkuj na płasko.

4. Ułóż ciasto na papierze w okrągłej formie (30 cm), podziób widelcem i przykryj papierem i wysyp na niego ryż lub groch, który uniemożliwi wyrośnięcie ciasta. Piecz 15 min w temperaturze 180 st.

5. Następnie zdejmij ryż/groch i piecz kolejne 10 min, do zarumienienia.

6. Do miski włóż szpinak, odsącz go z wody.

7. Wymieszaj szpinak z 3 jajkami i jogurtem, następnie dodaj rozkruszoną fetę i pieprz.

8. Wlej farsz na ciepłe ciasto po czym piecz 30 min w temperaturze 180 st.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty