Pieczone, owsiane gofry drożdżowe





} 30 g świeżych drożdży

} łyżeczka cukru

} 180 ml ciepłego mleka

} 1 jajko

} 1 przejrzały banan

} 400 g mąki owsianej

} szczypta soli

} 100 ml oleju rzepakowego

} 3 łyżki cukru

} łyżeczka cynamonu lub aromatu migdałowego


1. Rozkrusz drożdże do miski, zasyp cukrem i zalej letnim mlekiem - wszystko dokładnie wymieszaj, po czym przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

2. Wymieszaj mąkę z jajkiem, rozgniecionym na papkę bananem, olejem, cukrem, solą, cynamonem czy aromatem.

3. Zmieszaj dokładnie z rozczynem i odstaw na godzinę. Następnie wymieszaj.

4. Wyłóż ciasto na sylikonową formę i piecz w temp. 180 przez 20 min (góra-dół).


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty