Pieczone, owsiane gofry drożdżowe
} 30 g świeżych drożdży
} łyżeczka cukru
} 180 ml ciepłego mleka
} 1 jajko
} 1 przejrzały banan
} 400 g mąki owsianej
} szczypta soli
} 100 ml oleju rzepakowego
} 3 łyżki cukru
} łyżeczka cynamonu lub aromatu migdałowego
1. Rozkrusz drożdże do miski, zasyp cukrem i zalej letnim mlekiem - wszystko dokładnie wymieszaj, po czym przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Wymieszaj mąkę z jajkiem, rozgniecionym na papkę bananem, olejem, cukrem, solą, cynamonem czy aromatem.
3. Zmieszaj dokładnie z rozczynem i odstaw na godzinę. Następnie wymieszaj.
4. Wyłóż ciasto na sylikonową formę i piecz w temp. 180 przez 20 min (góra-dół).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz