Cynamonki / bułeczki cynamonowe


Dziś może mniej zdrowo, bo sporo cukru, ale ponoć cynamon jest dla cukrzyków bardzo zdrowy, więc może będzie jednak na temat ;) Kanelbullar, czyli szwedzkie drożdżowe bułeczki cynamonowe to istny rarytas, który ma w tym kraju nawet swoje święto 4 października! Dopiero zaczynam swoją karierę z drożdżowymi wypiekami, ale okazuje się, że ich zrobienie jest dużo prostsze od tych na proszku (jeśli chodzi o efekt rośnięcia). Gotowi na przepis? :)


SKŁADNIKI

Rozczyn ze świeżych drożdży:

} 25 g świeżych drożdży

} 1/4 szklanki mleka 

} łyżka cukru

} 3 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

} 250 g mąki pszennej

} 250 g mąki razowej

} szklanka mleka

} 90 g cukru

} 100 g masła

} 1/2 łyżeczki soli

} łyżka cynamonu

Nadzienie:

} 1,5 łyżki cynamonu

} 100 g masła

} 100 g cukru pudru brązowego


Rozczyn:

1. Mleko lekko podgrzać, tak aby było letnie (gorące zabije drożdże!)

2. Drożdże rozkruszyć do garnka, zasypać cukrem, wlać mleko, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży po czym dosypać mąki i wymieszać trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy.

3. Odstawić garnek przykryty bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto:

4. Wsypać obie mąki, sól, cukier, cynamon do dużej miski, wymieszać, zrobić dziurkę w środku i przelać rozczyn. Mieszać łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.

5. Dolać szklankę mleka, mieszać i na koniec roztopione masło, ugniatać rękami, po czym uformować kulkę. Odstawić ciasto na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem.

6. Masa cynamonowa: rozpuszczone masło wymieszaj z cukrem i cynamonem.

6. Chwilę ugnieć ciasto rękami. Rozwałkuj na prostokąt 50x60 cm i rozprowadź łyżką po całości masę cynamonową. Zawiń rulon wzdłuż krótszej strony i potnij na kawałki ok. 2-centymetrowe.

7. Wyłóż na brytfankę pokrytą papierem do pieczenia w dużych odstępach pocięte kawalki, bokiem do dołu i delikatnie rozpłaszcz ręką, sklej, jeśli się rozkleiły.

8. Odstaw na kwadrans pod folią, aby puściły wolę po czym wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na 8-10 minut.

Cynamonki najlepiej smakują na cieplo 😋


Komentarze

Popularne posty