Makowiec drożdżowy i na kruchym spodzie
Masa makowa:
} opakowanie niebieskiego maku (500 g),
} opakowanie skórki pomarańczowej (100 g), użyłam firmy Bakalland,
} 100 g masła,
} 70 g miodu,
} 70 g cukru
} orzechy włoskie drobno pokrojone (100 g),
} mielone migdały ok. 20 g,
} 100 g suszonych śliwek,
} 1/2 łyżeczki cynamonu,
} sok wyciśnięty z całej cytryny,
} mleko.
1. Wsyp mak do garnka i zalej mlekiem tak, aby było go kilka cm więcej niż maku.
2. Gotuj 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Pokrój orzechy i śliwki w drobną kostkę.
4. W drugim garnku rozpuść na małym ogniu masło z cukrem i miodem, dokładnie wymieszaj po czym dodaj śliwki, orzechy, skórkę pomarańczową.
5. Ugotowany mak odsącz z nadmiaru mleka i wsyp do garnka z cukrem i dodatkami. Wymieszaj dokładnie, na koniec wlej sok z cytryny i dodaj cynamon. Dokładnie wymieszaj i ostudź. Możesz zblendować na drobno.
Ciasto drożdżowe:
} 500 g mąki pszennej,
} 50 g świeżych drożdży,
} 50 g cukru,
} 50 g masła,
} 200 ml mleka,
} 4 żółtka,
} 4 białka do dodania do masy makowej.
1. Wsyp mąkę do suchej miski. Zrób dołek do którego wkrusz drożdże po czym zasyp je cukrem.
2. Mleko zagrzej i wlewaj stopniowo do dołka z drożdżami, mieszając, po czym zasyp kilkoma łyżkami mąki z brzegów.
3. Zakryj ściereczką i odstaw na 10 min do ciepłego miejsca.
4. Po wyrośnięciu dodaj żółtka, po czym wymieszaj wszystko delikatnie, dodaj ciepłe, roztopione masło i wyrabiaj ciasto rękami na jednolitą masę przez ok. kwadrans.
5. Uformuj kulę, zostaw ją w misce w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia - na godzinę.
6. Masę makową wymieszaj dokładnie z białkiem.
7. Podziel ciasto na 2 części, chwilę jeszcze wyrabiaj po czym rozwałkuj na stolnicy na względny prostokąt i wyłóż masą makową zostawiając puste brzegi, po czym zwiń od dłuższej części i ułóż 2 rolady na pergaminie sklejeniem do dołu, żeby się nie rozpadło.
8. Odstaw na 20 min do wyrośnięcia po czym wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika przez 35 minut.
Ciasto kruche:
} 3 jajka,
} 400 g mąki,
} 150 g cukru pudru trzcinowego,
} 150 g masła,
} 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
} reszta masy makowej.
1. Połącz mąkę z proszkiem i cukrem, jajkiem i roztopionym masłem i wyrób na gładką masę.
2. Zgnieć w kulkę i rozwalkuj po czym rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
3. Na górę wyłóż masę makową i piecz w temperaturze 200 st. przez 15-20 min, aż do zarumienienia ciasta na brzegach.
Komentarze
Prześlij komentarz