Bigos pieczony
SKŁADNIKI:
} Kilogram kapusty kiszonej,
} Opakowanie boczku w kostce,
} 3 garście suszonych grzybów,
} 3 garście suszonych śliwek,
} 5-10 listków laurowych,
} 2 lampki czerwonego wina
} trochę oleju rzepakowego.
1. Grzyby namoczyć przez noc w wodzie.
2. Kapustę podzielić na pół, wyłożyć w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym trochę olejem rzepakowym, ułożyć połowę boczku, grzybów i śliwek, po czym znowu kapustę, boczek, śliwki i liście laurowe.
3. Całość zalać wodą po moczeniu grzybów i piec 2 godz. w piecu, nastawionym na 170 st.
4. Zamieszać, wlać 2 lampki wina i piec jeszcze 30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz