Gulasz z boczniaków i pieczarek




 Lubicie boczniaki? Ja nie byłam do nich przekonana aż do dziś, kiedy wpadł mi w ręce poniższy przepis z haps.pl. Poniżej wersja diet po lekkiej modyfikacji z mojej strony :)

SKŁADNIKI

} 250 g boczniaków (ok. 6-8 sztuk)

} 2 łyżki sosu sojowego

} 3 szalotki, 1 czerwona lub biała cebula

} 250 g pieczarek (pół opakowania)

} 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)

} 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

} 1 łyżeczka musztardy

} mały, kiszony ogórek

} pieprz, olej do smażenia.


1. Boczniaki umyj i pokrój na paski wzdłuż blaszek. Podsmaż na oleju 3-4 minuty po czym dodaj sos sojowy i smaż dalej 2-3, mieszając uważnie, aby nie przypalić. Jak sos wsiąknie w boczniaki przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

2. Pokrój pieczarki wzdłuż na 8 części, cebulę i szalotkę w piórka i podsmaż przez 7 minut na patelni po boczniakach.

3. Do pieczarek dodaj mleko, koncentrat pomidorowy, musztardę i pokrojonego w kosteczkę ogórka. Wrzuć z powrotem boczniaki,  dopraw pieprzem i duś pod pokrywką ok. 5 minut na wolnym ogniu.

4. Doskonale smakuje z grzankami, ale ponoć można zaserwować z ryżem lub kaszą gryczaną. Dobrze komponuje się ze szczypiorkiem!

Komentarze

Popularne posty