Gulasz z boczniaków i pieczarek
Lubicie boczniaki? Ja nie byłam do nich przekonana aż do dziś, kiedy wpadł mi w ręce poniższy przepis z haps.pl. Poniżej wersja diet po lekkiej modyfikacji z mojej strony :)
SKŁADNIKI
} 250 g boczniaków (ok. 6-8 sztuk)
} 2 łyżki sosu sojowego
} 3 szalotki, 1 czerwona lub biała cebula
} 250 g pieczarek (pół opakowania)
} 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
} 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
} 1 łyżeczka musztardy
} mały, kiszony ogórek
} pieprz, olej do smażenia.
1. Boczniaki umyj i pokrój na paski wzdłuż blaszek. Podsmaż na oleju 3-4 minuty po czym dodaj sos sojowy i smaż dalej 2-3, mieszając uważnie, aby nie przypalić. Jak sos wsiąknie w boczniaki przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
2. Pokrój pieczarki wzdłuż na 8 części, cebulę i szalotkę w piórka i podsmaż przez 7 minut na patelni po boczniakach.
3. Do pieczarek dodaj mleko, koncentrat pomidorowy, musztardę i pokrojonego w kosteczkę ogórka. Wrzuć z powrotem boczniaki, dopraw pieprzem i duś pod pokrywką ok. 5 minut na wolnym ogniu.
4. Doskonale smakuje z grzankami, ale ponoć można zaserwować z ryżem lub kaszą gryczaną. Dobrze komponuje się ze szczypiorkiem!
Komentarze
Prześlij komentarz