Faszerowane pieczarki
Składniki:
} 8 większych pieczarek
} 3 ząbki czosnku
} 2 jajka
} łyżeczka musztardy
} łyżka bułki tartej
} łyżeczka poszatkowanego szczypiorku i natki pietruszki.
1. Ugotuj na twardo 2 jajka (10 min od zagotowania wody).
2. Pieczarki dokładnie umyj i... wyrwij im nóżki;)
3. Pokrój nóżki w drobne kosteczki, podobnie czosnek i podsmaż na łyżce oleju.
3. Obierz jajka, pokrój w drobną kostkę i wsyp do miseczki, dodaj usmażone trzonki pieczarek i czosnek oraz posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie z łyżeczką musztardy.
4. Nałóż farsz na kapelusze - dość obficie go na nich ułóż i posyp bułką tartą. Możesz wcześniej ułożyć cienki plasterek masła na szczyt farszu, dzięki temu bułka tarta ladnie się sklei.
5. Piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Pieczarki faszerowane świetnie pasują do rukoli polanej oliwą bazyliową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz