Cukinia faszerowana

Dziś coś nieco bardziej wymagającego czasu, na mniej więcej 45 min siedzenia w kuchni ;) W każdym razie smak jest przedni, więc warto!


Składniki:

} 3 cukinie

} szklanka kaszy jaglanej

} czerwona papryka

} mała cebula lub pół dużej

} 4 ząbki czosnku

} por

} przecier pomidorowy

} 50 g startego parmezanu


1. Ugoruj kaszę jaglaną - 15 min na wodzie;

2. Pokrój cukinie wzdłuż i łyżką wydrąż miąższ, przełóż go do miseczki, bo przyda się do farszu;

3. Posyp pieprzem, spryskaj oliwą i włóż do piekarnika na 17 min (200 st);

4. Pokrój w kostkę czosnek, cebulę, paprykę i miąższ cukinii, podsmaż wszystko na patelni przez 15 min, zaczynając od zarumienienia cebuli i czosnku, pod koniec smażenia dopraw mieloną papryką słodką, curry, oregano i pieprzem;

5. Na patelnię wlej przecier pomidorowy i smaż wszystko przez 3-5 min, po czym wsyp parmezan i gotuj jeszcze z 3 min uważając, żeby farsz się nie przypalił;

6. Przełóż masę na upieczone cukinie po czym włóż brytfankę z powrotem do pieca na 20 min (200 st góra-dół).

7. Podawaj z keksem musztardy:)

cukinia faszerowana


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty