Cukinia faszerowana
Dziś coś nieco bardziej wymagającego czasu, na mniej więcej 45 min siedzenia w kuchni ;) W każdym razie smak jest przedni, więc warto!
Składniki:
} 3 cukinie
} szklanka kaszy jaglanej
} czerwona papryka
} mała cebula lub pół dużej
} 4 ząbki czosnku
} por
} przecier pomidorowy
} 50 g startego parmezanu
1. Ugoruj kaszę jaglaną - 15 min na wodzie;
2. Pokrój cukinie wzdłuż i łyżką wydrąż miąższ, przełóż go do miseczki, bo przyda się do farszu;
3. Posyp pieprzem, spryskaj oliwą i włóż do piekarnika na 17 min (200 st);
4. Pokrój w kostkę czosnek, cebulę, paprykę i miąższ cukinii, podsmaż wszystko na patelni przez 15 min, zaczynając od zarumienienia cebuli i czosnku, pod koniec smażenia dopraw mieloną papryką słodką, curry, oregano i pieprzem;
5. Na patelnię wlej przecier pomidorowy i smaż wszystko przez 3-5 min, po czym wsyp parmezan i gotuj jeszcze z 3 min uważając, żeby farsz się nie przypalił;
6. Przełóż masę na upieczone cukinie po czym włóż brytfankę z powrotem do pieca na 20 min (200 st góra-dół).
7. Podawaj z keksem musztardy:)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz