Parmigiana, czyli zapiekanka z bakłażana
Przepis trochę mniej fit - bo z serem żółtym, ale czasem można sobie pozwolić na wyjątki! Szczególnie, że w tej potrawie dominują jednak pyszne warzywa :)
SKŁADNIKI
} 2 bakłażany lub 1 duży
} pomidory w kawałkach z kartonu
} 2-3 ząbki czosnku
} mozarella lub inny ser żółty
} pieprz do smaku, oregano, listki bazylii
1. Pokrój bakłażana wzdłuż na cienkie placki i pozostaw w temperaturze pokojowej z pół godziny, aby się wypocił.
2. Podsmaż plastry bakłażana z 15-20 min na patelni.
3. Ułóż plastry w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, polej warstwą pomidorową, przyprósz pieprzem, oregano i startym serem po czym ułóż kolejną warstwę bakłażana, pomidorów i sera.
4. Na koniec zetrzyj czosnek i posyp górę równomiernie - zrobi się pyszna skorupka!
5. Włóż do piekarnika na 25 min. Po wyjęciu przystrój świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
SKŁADNIKI
} 2 bakłażany lub 1 duży
} pomidory w kawałkach z kartonu
} 2-3 ząbki czosnku
} mozarella lub inny ser żółty
} pieprz do smaku, oregano, listki bazylii
1. Pokrój bakłażana wzdłuż na cienkie placki i pozostaw w temperaturze pokojowej z pół godziny, aby się wypocił.
2. Podsmaż plastry bakłażana z 15-20 min na patelni.
3. Ułóż plastry w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, polej warstwą pomidorową, przyprósz pieprzem, oregano i startym serem po czym ułóż kolejną warstwę bakłażana, pomidorów i sera.
4. Na koniec zetrzyj czosnek i posyp górę równomiernie - zrobi się pyszna skorupka!
5. Włóż do piekarnika na 25 min. Po wyjęciu przystrój świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz