Żurek w wersji dietetycznej

Kiedy pominie się tłustą śmietanę i całość ugotuje na włoszczyźnie, żurek zyskuje nie tylko smakowo, lecz także zdrowotnie :) Zobaczcie przepis na tę zupę, który zrobiłam w Niedzielę Wielkanocną!

SKŁADNIKI
} 4 marchewki
} 4 pietruszki
} połowa selera
} 2 lub 3 kawałki kiełbasy z indyka
} liście laurowe,
} kilka ziarenek kolorowego pieprzu
} sól himalajska,
} pieprz ziołowy
} 4 ząbki czosnku
} 2,5 l wody
} 8 ziemniaków
} natka pietruszki
} oliwa z oliwek
} 500 ml zakwasu do żurku
} 3 łyżeczki chrzanu


1. Upraż czosnek, ziarenka pieprzu i liście laurowe przez pół minuty na suchej patelni.
2. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz i wrzuć do gara z wodą, dodaj uprażone przyprawy z czosnkiem - i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny na małym ogniu.
3. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i w misce spryskaj oliwą, posyp pieprzem ziołowym i natką pietruszki, obtocz dokładnie i włóż do pieca nagrzanego na 200 st. z grzaniem z obu stron. Piecz 30-35 min, aż będą miały twardą skórkę.
4. Po zagotowaniu warzyw wyjmij je wraz z czosnkiem i listkami laurowymi, zostaw samą wodę. Dorzuć do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę, wlewaj powoli zaskwas mieszając i dodaj chrzan. Gotuj co jakiś czas mieszając ok. kwadrans.
5. Podawaj z ziemniaczkami i połówką ugotowanego na twardo jajka i koperkiem.




Komentarze

Popularne posty