Zupa porowo-pietruszkowa
Z racji tego, że miałam sporo natki pietruszki, postanowiłam zrobić treściwą zupę z jej udziałem w roli głównej. Wyszła bardzo okej, a zatem przepis poniżej!
SKŁADNIKI
} włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por
} 2 średnie cebule
} 4 ząbki czosnku
} 4-5 ziemniaków
} szklanka poszatkowanej natki pietruszki
} drobiowa kostka bulionowa
} sól, pieprz
} olej rzepakowy do smażenia
1. Obierz wszystkie warzywa.
2. Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem, podsmaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Dorzuć poszatkowaną natkę pietruszki i pokrojone w plastry ziemniaki, mieszaj, aby się nie przypaliło.
3. Do garnka dorzuć całą obraną marchewkę, pietruszkę, por skrojony w talarki, seler.
4. Dopraw wedle uznania solem i pieprzem.
5. Wlej 1,5 litra wody.
6. W kubku rozpuść kostkę bulionową w pół szklanki wrzątku. Wymieszaj dokładnie i dorzuć do zupy, rozmieszaj dokładnie.
7. Gotuj zupę przez 30-35 min na średnim ogniu. Wyjmij włoszczyznę, ew. podawaj zupę z marchewką, zgodnie z preferencjami.
Smacznego!
SKŁADNIKI
} włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por
} 2 średnie cebule
} 4 ząbki czosnku
} 4-5 ziemniaków
} szklanka poszatkowanej natki pietruszki
} drobiowa kostka bulionowa
} sól, pieprz
} olej rzepakowy do smażenia
1. Obierz wszystkie warzywa.
2. Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem, podsmaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Dorzuć poszatkowaną natkę pietruszki i pokrojone w plastry ziemniaki, mieszaj, aby się nie przypaliło.
3. Do garnka dorzuć całą obraną marchewkę, pietruszkę, por skrojony w talarki, seler.
4. Dopraw wedle uznania solem i pieprzem.
5. Wlej 1,5 litra wody.
6. W kubku rozpuść kostkę bulionową w pół szklanki wrzątku. Wymieszaj dokładnie i dorzuć do zupy, rozmieszaj dokładnie.
7. Gotuj zupę przez 30-35 min na średnim ogniu. Wyjmij włoszczyznę, ew. podawaj zupę z marchewką, zgodnie z preferencjami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz