Zielone muffinki wielkanocne
Bardzo oryginalny przepis, który znalazłam u genialnej blogerki kulinarnej - Słodkiej Pyzy, i po lekkiej modyfikacji proponuję też Wam! Tym razem 6 trochę bardziej skomplikowanych kroków niż zwykle, ale święta rządzą się swoimi prawami i warto przed ich rozpoczęciem trochę w tej kuchni posiedzieć;) I niestety... z uwagi na ten majonez przepis do najzdrowszych nie należy, ale Wielkanoc to Wielkanoc, musimy zrobić wyjątek!
Muffinki robią wrażenie a ich smak jest jeszcze lepszy, niż wydaje się po zdjęciach :)
} puszka groszku
} 3 jajka
} 160 g majonezu
} 3 łyżeczki soku z cytryny
} natka pietruszki posiekana - ok. 2 łyżki
} świeży koperek posiekany - ok. 2 łyżki
} 100 g mąki kokosowej
} 50 g mąki owsianej
} łyżeczka proszku do pieczenia
} 3 ząbki czosnku
} 2 małe cebule (białe)
} 2 grube plastry wędzonej szynki
} łyżka soku z cytryny
} sól i pieprz do smaku
} kiełki pora
1. Ugotuj jedno jajko na twardo i odstaw do przestygnięcia.
2. Spód: W międzyczasie do blendera wlej 2 surowe jajka, dodaj liście szpinaku ok. 100 g, natkę pietruszki, koperek, groszek i zblenduj na gładką masę. Spryskaj sokiem z cytryny. Dodaj pokrojoną drobno 1 cebulę i czosnek i zblenduj na drobno.
2. Do miski wsyp obie mąki i proszek oraz przelej zblendowaną zawartość. Dokładnie wymieszaj.
3. Szynkę pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski, wymieszaj, dodaj pół szklanki wody, jeśli ciasto zrobiło się zbyt sypkie po czym przełóż do papilotek i piecz przez 25 min w 180 st. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
4. Krem: Cebulę pokrój na drobno i podsmaż na patelni, po chwili dodaj groszek i smaż do miękkości. Dosyp resztę szpinaku z opakowania i chwilę trzymaj na małym ogniu, mieszając, aż liście trochę się skurczą - ale uważaj, aby nie zmieniły koloru. Przełóż na płasko na duży talerz do przestygnięcia.
5. Do blendera wrzuć obrane jajko na twardo, 80 g majonezu i przestudzony groszek z cebulą, dodaj sól i pieprz. Blenduj na gładki krem po czym przełóż go do rękawa cukierniczego.
6. Ostudzone babeczki udekoruj kremem i posyp kiełkami pora.
Smacznego!
Muffinki robią wrażenie a ich smak jest jeszcze lepszy, niż wydaje się po zdjęciach :)
SKŁADNIKI
} opakowanie świeżego szpinaku (140 g)} puszka groszku
} 3 jajka
} 160 g majonezu
} 3 łyżeczki soku z cytryny
} natka pietruszki posiekana - ok. 2 łyżki
} świeży koperek posiekany - ok. 2 łyżki
} 100 g mąki kokosowej
} 50 g mąki owsianej
} łyżeczka proszku do pieczenia
} 3 ząbki czosnku
} 2 małe cebule (białe)
} 2 grube plastry wędzonej szynki
} łyżka soku z cytryny
} sól i pieprz do smaku
} kiełki pora
1. Ugotuj jedno jajko na twardo i odstaw do przestygnięcia.
2. Spód: W międzyczasie do blendera wlej 2 surowe jajka, dodaj liście szpinaku ok. 100 g, natkę pietruszki, koperek, groszek i zblenduj na gładką masę. Spryskaj sokiem z cytryny. Dodaj pokrojoną drobno 1 cebulę i czosnek i zblenduj na drobno.
2. Do miski wsyp obie mąki i proszek oraz przelej zblendowaną zawartość. Dokładnie wymieszaj.
3. Szynkę pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski, wymieszaj, dodaj pół szklanki wody, jeśli ciasto zrobiło się zbyt sypkie po czym przełóż do papilotek i piecz przez 25 min w 180 st. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
4. Krem: Cebulę pokrój na drobno i podsmaż na patelni, po chwili dodaj groszek i smaż do miękkości. Dosyp resztę szpinaku z opakowania i chwilę trzymaj na małym ogniu, mieszając, aż liście trochę się skurczą - ale uważaj, aby nie zmieniły koloru. Przełóż na płasko na duży talerz do przestygnięcia.
5. Do blendera wrzuć obrane jajko na twardo, 80 g majonezu i przestudzony groszek z cebulą, dodaj sól i pieprz. Blenduj na gładki krem po czym przełóż go do rękawa cukierniczego.
6. Ostudzone babeczki udekoruj kremem i posyp kiełkami pora.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz