Steki z kalafiora
Zainspirowana cookbookiem od Boho Swing zrobiłam dziś baaardzo prosty przepis na steki! I to bezmięsne ;) Zamiast mięsa mamy kalafiora, który doskonale się w tej roli sprawdza. A po dodaniu czerwonego pesto już zupełnie wygląda jak jego krwisty imiennik! Trochę bardziej leniwy przepis od oryginału, sprawdźcie!
SKŁADNIKI
} kalafior
} oliwa z oliwek
} pieprz
} papryka słodka mielona
} pesto czerwone
} zieleninka do posypania np. szczypiorek lub świeża bazylia
1. Rozgrzewamy piekarnik na 220 st. i kroimy kalafiora na 3 lub 4 plastry.
2. Rozkładamy plastry w naczyniu żaroodpornym i pryskamy oliwą.
3. Doprawiamy pieprzem i papryką i pieczemy przez 25 min w piekarniku do zarumienienia.
4. Smarujemy pesto każdego rumianego steka i posypujemy zieleninką.
SKŁADNIKI
} kalafior
} oliwa z oliwek
} pieprz
} papryka słodka mielona
} pesto czerwone
} zieleninka do posypania np. szczypiorek lub świeża bazylia
1. Rozgrzewamy piekarnik na 220 st. i kroimy kalafiora na 3 lub 4 plastry.
2. Rozkładamy plastry w naczyniu żaroodpornym i pryskamy oliwą.
3. Doprawiamy pieprzem i papryką i pieczemy przez 25 min w piekarniku do zarumienienia.
4. Smarujemy pesto każdego rumianego steka i posypujemy zieleninką.
Komentarze
Prześlij komentarz