Pieczone bataty z zielonym pesto
Obiad złożony tylko z warzyw? Sprawdźcie koniecznie ten zielony przepis!
} 3 garście rukoli
} 2 ząbki czosnku
} 1 limonka
} oliwa z oliwek
} pieprz, sól
} rozmaryn, papryka słodka
} parmezan do posypania
1. Nagrzej piekarnik na 220 stopni.
2. Obierz batat, przekrój wzdłuż na 3/4 płaskie placki. Posyp pieprzem, solą, skrop oliwą i włóż do piekarnika na 45 minut, zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Jeśli po 45 minutach bataty będą twarde w środku (widelec nie będzie wchodził z łatwością), piecz jeszcze kwadrans.
3. Przygotuj pesto: zmieszaj sok z limonki ze sprasowanym czosnkiem, papryką mieloną, 2 łyżeczkami oliwy, wymieszaj i wlej do kielicha blendera. Wsyp 3 garście rukoli i miksuj 2 minuty na gładko.
4. Upieczone bataty posmaruj pesto i posyp parmezanem.
Smacznego! :)
SKŁADNIKI
} 1 większy batat} 3 garście rukoli
} 2 ząbki czosnku
} 1 limonka
} oliwa z oliwek
} pieprz, sól
} rozmaryn, papryka słodka
} parmezan do posypania
1. Nagrzej piekarnik na 220 stopni.
2. Obierz batat, przekrój wzdłuż na 3/4 płaskie placki. Posyp pieprzem, solą, skrop oliwą i włóż do piekarnika na 45 minut, zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Jeśli po 45 minutach bataty będą twarde w środku (widelec nie będzie wchodził z łatwością), piecz jeszcze kwadrans.
3. Przygotuj pesto: zmieszaj sok z limonki ze sprasowanym czosnkiem, papryką mieloną, 2 łyżeczkami oliwy, wymieszaj i wlej do kielicha blendera. Wsyp 3 garście rukoli i miksuj 2 minuty na gładko.
4. Upieczone bataty posmaruj pesto i posyp parmezanem.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz