Pieczony bakłażan w glazurze
Polecam świetny przepis na obiad lub... deser! ;) Przepyszny, pieczony bakłażan z miodem, masłem orzechowym i sosem sojowym! Brzmi obłędnie? Sprawdź, czy wszystko masz!
SKŁADNIKI
} 1 bakłażan
} oliwa do skropienia
} pieprz
} słodka papryka
} łyżka masła orzechowego
} łyżka miodu
} łyżka sosu sojowego
} rukola
1. Pokrój bakłażana na pół lub na 3 części, głęboko natnij krzyżowo każdy plaster, po czym skrop oliwą i dopraw pieprzem.
2. Wrzuć na 25 min do piekarnika (200 st).
3. Zrób glazurę: wymieszaj miód z masłem orzechowym, sosem sojowym i papryką.
4. Natrzyj bakłażan dokładnie glazurą i wstaw na kolejne 10 min do piekarnika.
Posyp rukolą, smacznego!
SKŁADNIKI
} 1 bakłażan
} oliwa do skropienia
} pieprz
} słodka papryka
} łyżka masła orzechowego
} łyżka miodu
} łyżka sosu sojowego
} rukola
1. Pokrój bakłażana na pół lub na 3 części, głęboko natnij krzyżowo każdy plaster, po czym skrop oliwą i dopraw pieprzem.
2. Wrzuć na 25 min do piekarnika (200 st).
3. Zrób glazurę: wymieszaj miód z masłem orzechowym, sosem sojowym i papryką.
4. Natrzyj bakłażan dokładnie glazurą i wstaw na kolejne 10 min do piekarnika.
Posyp rukolą, smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz