Tosty francuskie na słodko lub słono

Aby nie wyrzucać jedzenia, czasem trzeba zjeść coś nie najświeższego. Można jednak tę świeżość odzyskać sprytnym sposobem. Tosty francuskie są doskonałym pomysłem i pozostają w duchu zero waste. Sprawdźcie inspiracje z czym najlepiej je spałaszować!



SKŁADNIKI
} 2 jajka
} 1/3 szklanki mleka
} kilka kromek pieczywa żytniego (3 duże lub 6 małych)
} olej do smażenia
} przyprawy: rozmaryn, oregano, papryka, pieprz

PROPONOWANE SKŁADNIKI
} miód, wiórki kokosowe, słonecznik
} plasterki banana lub jabłka
} wędzony pstrąg
} ogórek, kiełki
} salami, pomidor


1. Rozbebłaj jajka z mlekiem. Rozdziel na 2 miseczki.
2. Do jednej dosyp przyprawy: oregano, paprykę, rozmaryn, pieprz i dokładnie wymieszaj.
3. Włóż po 2-3 kromki do miseczki i obtocz z każdej strony.
4. Wytrawne kromki smaż na osobnej patelni po minucie na każdej ze stron, aż będą rumiane. Kromki bez przypraw podobnie. Jeśli zostanie trochę jajka w miseczce, wlej do odpowiedniej patelni na kromki.
5. Na wytrawne grzanki połóż ogórek i kiełki lub wędzoną rybę, lub salami z pomidorem.
6. Słodkie tosty polej miodem, posyp wiórkami i słonecznikiem, opcjonalnie ułóż plasterki banana lub jabłka.


Daj znać w komentarzu, którą wersję wolisz! :) 


Komentarze

Popularne posty