Shakshuka z kozim serem lub halloumi i szczypiorkiem

Zwykle jadam śniadanie na słodko - owsiankę lub płatki razowe z różnymi owocami, ew. kaszę mannę z bakaliami. Dziś uznałam, że warto coś w tym zwyczaju zmienić. Postanowiłam przekonać się, na czym polega fenomen shakshuki!:) A ponieważ wszystkie potrzebne składniki czekały akurat w lodówce, zakasałam rękawy, usmażyłam potrawę i... zmiotłam z talerza w oka mgnieniu :) Shakshuka jest naprawdę pyszna i bardzo pożywna. Sprawdźcie, bo może u Was w kuchni też składniki czekają na jej zrobienie. Gotowi na przepis? 



SKŁADNIKI DLA 1 OSOBY
} 2 jajka
} puszka pomidorów krojonych bez skóry / 2 duże pomidory obrane ze skórki
} 2 duże ząbki czosnku
} olej do smażenia
} 7-8 pomidorków koktajlowych (polecam żółte)
} szczypiorek
} 2 małe papryczki lub połowa dużej
} przyprawy: słodka papryka, rozmaryn, pieprz
} kilka listków tajskiej bazylii (opcjonalnie)
} 2 plasterki sera koziego (opcjonalnie) lub sera halloumi
} pestki słonecznika (opcjonalnie)

1. Na patelni wlej łyżkę/półtorej oleju, po czym po minucie dorzuć pokrojony drobno czosnek. Podsmaż przez chwilę.
2. Dodaj pokrojone pomidorki, paprykę i wlej pomidory z puszki lub zwykłe pomidory obrane, pokrojone w kosteczkę. Smaż przez ok. 5 min po czym dopraw papryką i rozmarynem, wrzuć listki bazylii, wcześniej chwilę je rozcierając, aby nadały lepszego aromatu. Dorzuć pokrojony w kostkę ser kozi lub halloumi.
3. Kiedy z masy zrobi się gładki sos, zrób na patelni 2 miejsca na jajka i dodaj je.
4. Smaż wszystko przez kolejne 4 min lub aż do ścięcia białka.
5. Przełóż na talerz i posyp poszatkowanym szczypiorkiem. Podawaj z grzanką pełnoziarnistego pieczywka.

Koniecznie pochwal się w komentarzu jak wyszło i czy smakowało!

Komentarze

Popularne posty