Muffinki owsiane z roztopioną czekoladą

To prosty przepis na pyszny deser! Idealnie sprawdza się jako śniadanie do łóżka, szczególnie że zapach pieczonej czekolady pięknie nastroi na cały dzień.

SKŁADNIKI
} 2 szklanki mąki owsianej
} 0,5 szklanki ksylitolu/erytrolu
} 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
} 2 łyżki kakao
} tabliczka ulubionej gorzkiej czekolady
} 1 jajko
} 0,5 szklanki oleju/margaryny
} 1 szklanka mleka
} wiórki kokosowe

1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem, ksylitolem/erytrolem i kakao. 
2. Z tabliczki czekolady odlicz tyle kawałków, ile zrobisz muffinek. Resztę podziel na mniejsze części i dodaj do miski z mąką. 
3. W drugiej misce wymieszaj jajko (dobrze jest ubić białko wcześniej) z olejem/margaryną i mlekiem. 
4. Połącz masy z obu misek i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
5. Do papilotek nakładaj masę tak, aby zajmowała 2/3 wysokości foremek. 
6. Piecz w 180 stopni przez ok. 20 minut. Po zakończeniu pieczenia wyjmij blachę i na jeszcze ciepłe muffinki ułóż po kawałku czekolady. Po rozpuszczeniu oprósz babeczkę wiórkami kokosowymi wedle uznania.


Komentarze

Popularne posty