Crumble - kruszonka z jabłkami i wiórkami kokosowymi
Bardzo prosty przepis na małe conieco, które przypomina smak dzieciństwa. Doskonałe, kiedy chcesz coś upichcić, a masz tylko jabłka, mąkę, płatki owsiane i masło :)
SKŁADNIKI
} 200 g mąki owsianej
} 100 g płatków owsianych górskich
} 100 g masła do pieczenia
} łyżka oleju
} 100 g wiórek kokosowych
} 4 łyżki erytrolu/ksylitolu
} 1,5 łyżki cynamonu
} 5 dużych jabłek
1. Rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia. Nastaw piekarnik na 180 st.
2. Obierz jabłka i pokrój na małe kawałki, po czym rozłóż na blaszce na płasko.
3. Posyp 2 łyżeczkami erytrolu, ksylitolu czy innego słodziwa i łyżką cynamonu.
4. Do miski wlej masło, dodaj mąkę, płatki, wiórki kokosowe, 2 łyżki erytrolu, pół łyżeczki cynamonu i łyżkę oleju. Wszystko wymieszaj.
5. Pokrusz ciasto równomiernie na blachę z jabłkami.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 30-35 min, aż kruszonka zarumieni się.
Najlepiej smakuje na ciepło! 👌🏻
Najlepiej smakuje na ciepło! 👌🏻
Komentarze
Prześlij komentarz