Zapiekane ziemniaki ze szpinakiem i pieczarkami
To nie będzie zapiekanka z krwi i kości, to będzie danie zapiekane w wersji diet - bez tłustego sera żółtego i śmietany. Smakuje o niebo lepiej niż wygląda! ;)
} opakowanie pieczarek
} opakowanie mrożonego szpinaku
} przyprawy: sól z czosnkiem, pieprz, czarnuszka
} jogurt
} 3 ząbki czosnku
1. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, wrzuć ząbek czosnku, jak się przyrumieni, dorzuć szpinak i duś pod przykryciem 10 minut.
2. W międzyczasie pokrój ugotowane na parze ziemniaki w talarki. Rozłóż płasko na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pokrój w plasterki pieczarki. Ułóż je na płasko na ziemniakach.
4. Dopraw wszystko pieprzem, solą, czosnkiem suszonym, posyp czarnuszką.
5. Wyłóż łyżką szpinak równomiernie na pieczarki.
6. Włóż do piekarnika na ok. 40 min w temperaturze 200 stopni.
7. Rozrób jogurt z 2 zmielonymi ząbkami czosnku i szczypiorkiem i rozlej równomiernie po upieczonym szpinaku.
SKŁADNIKI
} 6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych wcześniej na parze} opakowanie pieczarek
} opakowanie mrożonego szpinaku
} przyprawy: sól z czosnkiem, pieprz, czarnuszka
} jogurt
} 3 ząbki czosnku
1. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, wrzuć ząbek czosnku, jak się przyrumieni, dorzuć szpinak i duś pod przykryciem 10 minut.
2. W międzyczasie pokrój ugotowane na parze ziemniaki w talarki. Rozłóż płasko na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pokrój w plasterki pieczarki. Ułóż je na płasko na ziemniakach.
4. Dopraw wszystko pieprzem, solą, czosnkiem suszonym, posyp czarnuszką.
5. Wyłóż łyżką szpinak równomiernie na pieczarki.
6. Włóż do piekarnika na ok. 40 min w temperaturze 200 stopni.
7. Rozrób jogurt z 2 zmielonymi ząbkami czosnku i szczypiorkiem i rozlej równomiernie po upieczonym szpinaku.
Komentarze
Prześlij komentarz