Gulasz z indyka
Doskonały pomysł na niedzielny obiad - mięciutkie gulaszowe mięso z sosem, cebulką, kaszą i pieczoną cukinią :) Jak zwykle prosty przepis na smaczne, sycące danie!
} 1 biała cebula
} 2 ząbki czosnku
} 2-3 łyżki sosu sojowego bez cukru
} lampka białego, wytrawnego wina (1/3 szklanki)
} przyprawy: papryka mielona, pieprz, oregano, liście laurowe
} kostka bulionowa, jeśli potrafimy po niej zbić cukier lub szklanka wody
1. Wlej olej rzepakowy na głęboką patelnie, kiedy się rozgrzeje dorzuć umyte, pokrojone mięso.
2. Podsmaż mięso ok. 2 minuty z każdej strony.
3. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę, wrzuć na patelnię.
4. Kiedy cebula się zeszkli, wlej lampkę wina i 2-3 łyżki sosu sojowego
5. Dorzuć przyprawy, zmiel pieprz i wsyp na patelnię. Chwilę gotuj pod przykryciem po czym dolej rozpuszczoną w szklance kostkę bulionową lub szklankę wody.
6. Gotuj ok. godzinę/50 minut pod przykryciem na małym ogniu.
7. W garnku ugotuj kaszę gryczaną lub jaglaną.
8. W piecu upiecz pokrojoną na plastry cukinię, polaną oliwą z oliwek, przyprawioną słodką papryką, pieprzem, tymiankiem.
Daj znać w komentarzu, jak smakowało! :)
SKŁADNIKI
} pół kilo mięsa na gulasz z indyka (np. firmy Kraina Mięs)} 1 biała cebula
} 2 ząbki czosnku
} 2-3 łyżki sosu sojowego bez cukru
} lampka białego, wytrawnego wina (1/3 szklanki)
} przyprawy: papryka mielona, pieprz, oregano, liście laurowe
} kostka bulionowa, jeśli potrafimy po niej zbić cukier lub szklanka wody
CZAS PRZYGOTOWANIA
20 min przyrządzania, podsmażania + godzina gotowania pod przykryciem1. Wlej olej rzepakowy na głęboką patelnie, kiedy się rozgrzeje dorzuć umyte, pokrojone mięso.
2. Podsmaż mięso ok. 2 minuty z każdej strony.
3. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę, wrzuć na patelnię.
4. Kiedy cebula się zeszkli, wlej lampkę wina i 2-3 łyżki sosu sojowego
5. Dorzuć przyprawy, zmiel pieprz i wsyp na patelnię. Chwilę gotuj pod przykryciem po czym dolej rozpuszczoną w szklance kostkę bulionową lub szklankę wody.
6. Gotuj ok. godzinę/50 minut pod przykryciem na małym ogniu.
7. W garnku ugotuj kaszę gryczaną lub jaglaną.
8. W piecu upiecz pokrojoną na plastry cukinię, polaną oliwą z oliwek, przyprawioną słodką papryką, pieprzem, tymiankiem.
Daj znać w komentarzu, jak smakowało! :)
Komentarze
Prześlij komentarz