Kurczak w sosie piri-piri
Dziś polecę Ci przepis na udka kurczaka pieczone w sosie piri-piri. Długo nosiłam się z myślą, aby wykorzystać tę przyprawę, przywiezioną z Portugalii i wreszcie ten moment nastał! ;)
} 2,5 szklanki wody
} 2 łyżki octu miodowego
} 2 łyżki oliwy z oliwek
} 2 łyżeczki płynnej przyprawy piri-piri
} łyżka słodkiej papryki (przyprawa)
} cebula czerwona
} 4 ząbki czosnku
} 6 udek kurczaka
} 1 cytryna
} duża papryka
1. Do garnuszka wlej wodę, ocet, oliwę, cebulę pokrojoną w kostkę lub paski, zmielony czosnek, piri-piri.
2. Zagotuj wszystko po czym dolej sok z całej cytryny i dosyp słodką paprykę. Zgaś gaz.
3. Włóż umyte kurczaki do garnka z marynatą i odłóż na pół godziny/godzinę.
4. Przelej wszystko do rękawa lub naczynia żaroodpornego, nastaw piekarnik na 180 st. i dołóż pokrojoną paprykę w paski.
5. Piecz przez godzinę.
Najlepiej smakuje z ryżem lub komosą ryżową.
SKŁADNIKI
} 2,5 szklanki wody
} 2 łyżki octu miodowego
} 2 łyżki oliwy z oliwek
} 2 łyżeczki płynnej przyprawy piri-piri
} łyżka słodkiej papryki (przyprawa)
} cebula czerwona
} 4 ząbki czosnku
} 6 udek kurczaka
} 1 cytryna
} duża papryka
1. Do garnuszka wlej wodę, ocet, oliwę, cebulę pokrojoną w kostkę lub paski, zmielony czosnek, piri-piri.
2. Zagotuj wszystko po czym dolej sok z całej cytryny i dosyp słodką paprykę. Zgaś gaz.
3. Włóż umyte kurczaki do garnka z marynatą i odłóż na pół godziny/godzinę.
4. Przelej wszystko do rękawa lub naczynia żaroodpornego, nastaw piekarnik na 180 st. i dołóż pokrojoną paprykę w paski.
5. Piecz przez godzinę.
Najlepiej smakuje z ryżem lub komosą ryżową.
Komentarze
Prześlij komentarz