Kurczak w sosie piri-piri

Dziś polecę Ci przepis na udka kurczaka pieczone w sosie piri-piri. Długo nosiłam się z myślą, aby wykorzystać tę przyprawę, przywiezioną z Portugalii i wreszcie  ten moment nastał! ;)

SKŁADNIKI


} 2,5 szklanki wody
} 2 łyżki octu miodowego
} 2 łyżki oliwy z oliwek
} 2 łyżeczki płynnej przyprawy piri-piri
} łyżka słodkiej papryki (przyprawa)
} cebula czerwona
} 4 ząbki czosnku
} 6 udek kurczaka
} 1 cytryna
} duża papryka


1. Do garnuszka wlej wodę, ocet, oliwę, cebulę pokrojoną w kostkę lub paski, zmielony czosnek, piri-piri. 

2. Zagotuj wszystko po czym dolej sok z całej cytryny i dosyp słodką paprykę. Zgaś gaz.
3. Włóż umyte kurczaki do garnka z marynatą i odłóż na pół godziny/godzinę.
4. Przelej wszystko do rękawa lub naczynia żaroodpornego, nastaw piekarnik na 180 st. i dołóż pokrojoną paprykę w paski. 
5. Piecz przez godzinę. 

Najlepiej smakuje z ryżem lub komosą ryżową.




Komentarze

Popularne posty