Sernik jaglany
Ten sernik zrobiłam na Pierwszy Dzień Świąt i zniknął z talerza w oka mgnieniu. Sprawdź przepis!
SKŁADNIKI
} 1 szklanka kaszy jaglanej (surowej)
} 2,5 szklanki świeżego mleka + 6 łyżek do polewy
} 5 łyżek ksylitolu
} filiżanka orzechów nerkowca
} cytryna
} 2 łyżki oleju kokosowego
} opcjonalnie: tabliczka ulubionej czekolady do polewy (polecam gorzką czekoladę Wedel)
1. Zalej orzechy nerkowca wodą i pozostaw na całą noc.
2. Ugotuj kaszę w mleku na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Pod koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny, zblendowane orzechy nerkowca i 2 łyżki oleju kokosowego. Dopraw ksylitolem dla smaku.
3. Zblenduj masę bardzo dokładnie, wyłuż na brytfankę i wystaw do ochłodzenia.
4. Do rondelka wsyp połamaną na kawałki czekoladę, dodaj 6 łyżek mleka i gotuj na wolnym ogniu mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia się czekolady.
5. Kiedy czekolada stanie się płynna, polej nią kaszę w brytfance.
Smacznego!
SKŁADNIKI
} 1 szklanka kaszy jaglanej (surowej)
} 2,5 szklanki świeżego mleka + 6 łyżek do polewy
} 5 łyżek ksylitolu
} filiżanka orzechów nerkowca
} cytryna
} 2 łyżki oleju kokosowego
} opcjonalnie: tabliczka ulubionej czekolady do polewy (polecam gorzką czekoladę Wedel)
1. Zalej orzechy nerkowca wodą i pozostaw na całą noc.
2. Ugotuj kaszę w mleku na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Pod koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny, zblendowane orzechy nerkowca i 2 łyżki oleju kokosowego. Dopraw ksylitolem dla smaku.
3. Zblenduj masę bardzo dokładnie, wyłuż na brytfankę i wystaw do ochłodzenia.
4. Do rondelka wsyp połamaną na kawałki czekoladę, dodaj 6 łyżek mleka i gotuj na wolnym ogniu mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia się czekolady.
5. Kiedy czekolada stanie się płynna, polej nią kaszę w brytfance.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz