Ciasto bananowe
SKŁADNIKI
} 4 banany
} 1,5 szklanki ciepłego mleka
} 4 jajka
} 8 czubatych łyżek ciemnego kakao
} 1/5 szklanki stopionego masła lub oleju
} 2 szklanki mąki owsianej lub orkiszowej (170 g)
} 1/2 szklanki ksylitolu
} 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
} 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
} łyżeczka cynamonu
} opcjonalnie dwie garście jagód goji
polewa:
} tabliczka gorzkiej czekolady (przynajmniej 60 % zawartości kakao)
} 2 łyżeczki margaryny lub masła
} 6 łyżek gorącego mleka
1. Piekarnik ustawić na 180 st., formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Banany pokroić i mocno zblendować w wysokim naczyniu.
3. Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, masło lub olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę.
4. Wszystkie składniki suche - mąkę, kakao, ksylitol, cynamon, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, jagody goji i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem), mogą pozostać grudki.
5. Przelać do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika.
6. Piec ok. 40-50 minut, patyczek od szaszłyka wsadzony do ciasta musi być po wyjęciu suchy, nieoklejony.
7. Polewa: czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać margarynę/masło, mleko, mieszać do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać więcej mleka.
Komentarze
Prześlij komentarz