Tarta z cukinią i bakłażanem

Dziś naszła mnie ochota na ciasto na słono, czyli tartę z warzywami. A ponieważ moimi ulubionymi ostatnio warzywami jest cukinia i bakłażan, decyzja była błyskawiczna. Tarta to potrawa, którą robi się w 15 min i piecze w ok. 45 min. Ale od początku, do jej wykonania potrzeba:



SKŁADNIKI

} 3/4 kostki masła
} 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
} 1/4 szklanki mąki kokosowej
} 1 żółtko
} pasta z suszonych pomidorów
} 1 mały bakłażan
} 1 mała cukinia
} 3 ząbki czosnku
} pieprz ziołowy, majeranek
} olej z pestek winogron


Przygotowanie:
1. Zmieszaj obie mąki, dodaj pokrojone w płaty masło, dodaj żółtko i ucieraj wszystko palcami.
2. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia i ułóż na brytfankę.
3. Nakłuwaj ciasto widelcem.
4. Nałóż na ciasto pastę z suszonych pomidorów, pokrojoną w plastry cukinię i bakłażan.
5. Posyp wszystko pieprzem ziołowym, majerankiem i utartym czosnkiem. Na koniec polej odrobinę olejem z pestek winogron.
6. Brytfankę włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez 35-45 min.



Smacznego!



Komentarze

Popularne posty