Słodki deser bez cukru!

Dziś czas na mały eksperyment z nasionami chia. Kiedyś kupiłam, obiecałam sobie jeść je często, a rezultat jest taki, że pół roku leżą w szafce i chyba tylko z 2 razy po nie sięgnęłam. Czas to zmienić!

Czy czasem macie taką przemożną ochotę na coś słodkiego, czekoladowego, pysznego, niezdrowego? Czy macie ochotę pochłonąć tabliczkę czekolady, opakowanie lodów, pierniczków i innych ciastek? Jeśli tak, znacie mój dzisiejszy ból! 



Okazało się jednak, że nawet coś słodkiego może być zdrowe i... niskokaloryczne. Powiem tylko, że po zjedzeniu tego pysznego deseru cukier podskoczył tylko o 50, a nie jak w przypadku wymienionych łakoci - o 300. ;)

Jak przygotować deser o którym mowa?



Potrzebujesz:
} 1 banan
} 2 daktyle moczone we wrzątku przez 15 minut
} pół puszki mleka kokosowego (ok. 180 g)
} 2 łyżki nasion chia
} 2 łyżeczki cynamonu
} 2 łyżki cacao



Jak wykonać?
Zmiksuj 1 banana z daktylami (daktyle namocz wcześniej przez 15 minut we wrzątku, aby były miękkie). Dodaj mleko kokosowe, 2 łyżki nasion chia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki cacao. Wymieszaj wszystko dokładnie w blenderze i  wstaw do lodówki.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty