Sałatka z zielonymi szparagami
Skoro trwa sezon na szparagi - trzeba go dobrze wykorzystać! U mnie szparagi królują praktycznie w każdej potrawie, poniżej przepis na mały eksperyment kulinarny, mała pożywna przekąska do lunchboxa lub na lekką kolację.
Składniki:
} 2 garście rukoli
} saszetka ryżu jaśminowego
} 3 jajka na twardo
} puszka zielonego groszku
} 2 garście nasion słonecznika
} 10 szparagów zielonych
} łyżka oleju z pestek winogron (łyżka)
} łyżka miodu
} łyżka musztardy
} łyżka pieprzu ziołowego
1. Ugotuj ryż, jajka na twardo, nastaw szparagi po odłamaniu końcówek na gotowanie na parze - na 15 minut. Upraż nasiona słonecznika.
2. Rukolę wymieszaj z groszkiem, słonecznikiem, pokrojonymi szparagami i jajkami.
3. W miseczce zrób dressing: wymieszaj musztardę z miodem i olejem, dodaj pieprz ziołowy.
4. Zmieszaj warzywa z ryżem i dressingiem.
Smacznego!
Składniki:
} 2 garście rukoli
} saszetka ryżu jaśminowego
} 3 jajka na twardo
} puszka zielonego groszku
} 2 garście nasion słonecznika
} 10 szparagów zielonych
} łyżka oleju z pestek winogron (łyżka)
} łyżka miodu
} łyżka musztardy
} łyżka pieprzu ziołowego
1. Ugotuj ryż, jajka na twardo, nastaw szparagi po odłamaniu końcówek na gotowanie na parze - na 15 minut. Upraż nasiona słonecznika.
2. Rukolę wymieszaj z groszkiem, słonecznikiem, pokrojonymi szparagami i jajkami.
3. W miseczce zrób dressing: wymieszaj musztardę z miodem i olejem, dodaj pieprz ziołowy.
4. Zmieszaj warzywa z ryżem i dressingiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz