Kokosanki
Kokosanki to jeden z najszybszych i najprostszych deserów, który wprawi w zachwyt każdego entuzjastę dietetycznych przekąsek!
Do tego deseru potrzebujesz jedynie jajek, wiórek kokosowych, ksylitolu oraz piekarnika. :)
SKŁADNIKI (12 kokosanek)
} 200 g (opakowanie) wiórek kokosowych
} 3-4 jajka (a dokładniej same białka)
} 5 łyżek ksylitolu
1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przeznaczamy na jajecznicę czy ciasto drożdżowe, nie będą nam potrzebne;) Białka ubijamy przez niecałe 2 minuty, dodajemy stopniowo ksylitol i ubijamy blenderem na sztywną pianę.
3. Do masy białkowej dosypujemy wiórki, delikatnie mieszając.
4. Formujemy małe kulki i wykładamy je w odstępach na blachę.
5. Pieczemy ok. 15-20 min, aż nabiorą rumieńców. :)
A tak wyglądają kokosanki, jak się dla eksperymentu doda jednak żółtka:
Smacznego!
Do tego deseru potrzebujesz jedynie jajek, wiórek kokosowych, ksylitolu oraz piekarnika. :)
SKŁADNIKI (12 kokosanek)
} 200 g (opakowanie) wiórek kokosowych
} 3-4 jajka (a dokładniej same białka)
} 5 łyżek ksylitolu
1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przeznaczamy na jajecznicę czy ciasto drożdżowe, nie będą nam potrzebne;) Białka ubijamy przez niecałe 2 minuty, dodajemy stopniowo ksylitol i ubijamy blenderem na sztywną pianę.
3. Do masy białkowej dosypujemy wiórki, delikatnie mieszając.
4. Formujemy małe kulki i wykładamy je w odstępach na blachę.
5. Pieczemy ok. 15-20 min, aż nabiorą rumieńców. :)
A tak wyglądają kokosanki, jak się dla eksperymentu doda jednak żółtka:
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz