Pieczone gofry

Czasem na śniadanie ma się ochotę na coś wyjątkowego. Coś takiego, co można przygotować niespiesznie i delektować się smakiem. To "coś" zrodziło we mnie ostatnio pomysł na gofry. Oczywiście w wersji dla diabetyka! Oto prosty przepis na gofry, którymi można obudzić swoich współlokatorów. Bo jeśli nie smakiem, to zapach utrzymuje się długo i przyjemnie, zwiastując wspomnienie nadmorskich wakacji! :)

Co ważne, nie trzeba mieć do ich pieczenia specjalnego sprzętu - wystarczy silikonowa forma, którą wkłada się do piekarnika. Kiedyś znalazłam ją online, kosztowała mniej niż 10 zł ;)




SKŁADNIKI

} 1,5 szklanki mąki owsianej
} 1,5 łyżeczki ksylitolu
} 5 łyżek roztopionej margaryny
} 2 jajka
} 1 szklanka mleka 2%
} 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
} dodatki, np. owoce, marmolada, bita śmietana, kolorowa posypka



1. Ubijamy białka.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. W osobnym naczyniu ksylitol ucieramy z żółtkiem, dodajemy margarynę i mleko i dokładnie mieszamy.
4. Łączymy masę z żółtkami z mąką i ubitym białkiem.


Przekładamy do sylikonowej formy na gofry i pieczemy ok. 20 min aż urosną i będą lekko brązowe.

Ciekawostka: upiekłam te gofry rano, po wieczorze panieńskim mojej siostry i podałam z przeróżnymi owocami, miodami, bakaliami. Dziewczyny były zachwycone :)

Komentarze

Popularne posty