Owsiana szarlotka
Sycąca szarlotka, którą można jeść bez ograniczeń. Im bardziej dojrzałe jabłka, tym lepsza! I powiem szczerze, nie znam osoby, której by ona nie smakowała ;)
SKŁADNIKI
} 2 szklanki płatków owsianych
} szklanka mąki pełnoziarnistej
} łyżeczka proszku do pieczenia
} 6 łyżek ksylitolu
} 120 g masła
} 1 jajko lub pół dojrzałego, rozgniecionego banana
} 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej, jeśli ciasto się nie klei)
} 5-6 jabłek
} 2 łyżki cynamonu lub przyprawy do piernika ;)
kruszonka (opcjonalnie) - zamiast niej możesz posypać ciasto po upieczeniu wiórkami kokosowymi, wtedy będzie bardziej energetyczne! 💪🏼
} szklanka płatków owsianych
} 50 g masła
} 2 łyżki ksylitolu
1. Obierz jabłka, pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka z połową szklanki wody i duś przez 15 minut na małym ogniu.
2. W międzyczasie zmieszaj płatki z mąką, proszkiem i ksylitolem. Dodaj rozpuszczone masło, jajko/banana i jogurt. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wyłóż (wyklej) masę na brytfance pokrytej papierem do pieczenia.
4. Wymieszaj jabłka z cynamonem. Rozgnieć te, które pozostały w całym kawałku na jednolitą masę.
5. Rozłóż równomiernie jabłka na ciasto.
6. Opcjonalnie: Posyp zmieszaną kruszonką (płatki z masłem i ksylitolem).
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Czujesz ten zapach? :)
SKŁADNIKI
} 2 szklanki płatków owsianych
} szklanka mąki pełnoziarnistej
} łyżeczka proszku do pieczenia
} 6 łyżek ksylitolu
} 120 g masła
} 1 jajko lub pół dojrzałego, rozgniecionego banana
} 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej, jeśli ciasto się nie klei)
} 5-6 jabłek
} 2 łyżki cynamonu lub przyprawy do piernika ;)
kruszonka (opcjonalnie) - zamiast niej możesz posypać ciasto po upieczeniu wiórkami kokosowymi, wtedy będzie bardziej energetyczne! 💪🏼
} szklanka płatków owsianych
} 50 g masła
} 2 łyżki ksylitolu
1. Obierz jabłka, pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka z połową szklanki wody i duś przez 15 minut na małym ogniu.
2. W międzyczasie zmieszaj płatki z mąką, proszkiem i ksylitolem. Dodaj rozpuszczone masło, jajko/banana i jogurt. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wyłóż (wyklej) masę na brytfance pokrytej papierem do pieczenia.
4. Wymieszaj jabłka z cynamonem. Rozgnieć te, które pozostały w całym kawałku na jednolitą masę.
5. Rozłóż równomiernie jabłka na ciasto.
6. Opcjonalnie: Posyp zmieszaną kruszonką (płatki z masłem i ksylitolem).
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Czujesz ten zapach? :)
Komentarze
Prześlij komentarz