Cukinia faszerowana kaszą i warzywami

Pewnie już zauważyliście, że jestem absolutną fanką cukinii w różnej postaci - pieczonej, grillowanej, smażonej... No dobrze, tego ostatniego sposobu staram się nie robić zbyt często, bo jest odradzany przez dietetyków, ale w piecu czy na grillu smakuje równie wybornie! Tym razem przepis ciut bardziej czasochłonny w porównaniu do poprzedniego, ale równie smaczny i wart spędzenia pół godziny w kuchni (to tylko 6 kroków!). Zapraszam do realizacji!




SKŁADNIKI

} torebka kaszy jaglanej
} 3 duże cukinie
} 1 czerwona papryka
} 1 średniej wielkości cebula
} 2 ząbki czosnku
} 150 g pomidorków koktajlowych
} przyprawy: pieprz kolorowy, oregano, papryka słodka, kurkuma
} oliwa lub olej z pestek winogron


1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Ugotować kaszę.  
3. W międzyczasie cukinię przekroić na pół i wydłubać z niej środek. Jeśli pestki są duże, usunąć je i zostawić czysty miąższ na później. 
3. Skropić oliwą/olejem z pestek winogron, posypać oregano, papryką suszoną, czosnkiem i piec przez ok. 15 minut.
4. Pokroić w kostkę pomidorki, czerwoną paprykę, cebulę, czosnek i miąższ z cukinii.
5. Rozgrzać 2 krople oleju na patelni. Usmażyć cebulę, czosnek. Dodać przyprawy, po 5 minutach dorzucić paprykę, pomidory  i miąższ z cukinii. Smażyć jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać ugotowaną kaszę i chwilę trzymać na małym ogniu.
6. Gotową masę ułożyć delikatnie na połówki cukinii i piec jeszcze przez 15 minut.


Jak smakowało? Czekam na Wasze komentarze!

Komentarze

Popularne posty