Pasta pomidorowo-paprykowa z makaronem
Ta pasta, która może być dobrą alternatywą do włoskiego pesto! Idealna na upały i szybka do przygotowania.
SKŁADNIKI
} pół papryki
} 2 łyżki przecieru pomidorowego
} garść suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
} 4 łyżki oleju z pestek winogron
} 2 duże ząbki czosnku
} 150 g parmezanu startego/startej goudy
} migdały lub orzechy włoskie
} makaron rurki
1. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera.
2. Kroimy suszone pomidory, mieszamy je z serem, zgniecionymi ząbkami czosnku, migdałami i oliwą.
3. Wszystko mieszamy z papryką, dodajemy przecier pomidorowy.
4. W garnku podgrzewamy makaron.
5. Po przygotowaniach łączymy pastę z makaronem, dodajemy skropioną oliwą rukolę lub bazylię, na deser konsumujemy ulubione lody i... wędrujemy na sjestę! ;)
Jeśli nie jesteście entuzjastami sosu na zimno, podsmażcie makaron z pastą chwilę na patelni ;) Choć pewnie na słowo "patelnia" dietetycy dostaną ciarek na plecach!
SKŁADNIKI
} pół papryki
} 2 łyżki przecieru pomidorowego
} garść suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
} 4 łyżki oleju z pestek winogron
} 2 duże ząbki czosnku
} 150 g parmezanu startego/startej goudy
} migdały lub orzechy włoskie
} makaron rurki
1. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera.
2. Kroimy suszone pomidory, mieszamy je z serem, zgniecionymi ząbkami czosnku, migdałami i oliwą.
3. Wszystko mieszamy z papryką, dodajemy przecier pomidorowy.
4. W garnku podgrzewamy makaron.
5. Po przygotowaniach łączymy pastę z makaronem, dodajemy skropioną oliwą rukolę lub bazylię, na deser konsumujemy ulubione lody i... wędrujemy na sjestę! ;)
Jeśli nie jesteście entuzjastami sosu na zimno, podsmażcie makaron z pastą chwilę na patelni ;) Choć pewnie na słowo "patelnia" dietetycy dostaną ciarek na plecach!
Komentarze
Prześlij komentarz