Fritatta ze szpinakiem!

Fritatta, czyli błyskawiczne i sycące danie, które smakuje wszystkim! Można je łączyć z wieloma składnikami, takimi jak ziemniaki, cukinia, bakłażan, ogórek. Ja zaproponuję wersję ze szpinakiem i pomidorami.

SKŁADNIKI
} 4 jajka
} 2 łyżki mleka
} ząbek czosnku
} łyżka masła
} duża garść szpinaku
} oregano
} 2 pomidory
} ser mozzarella 125 g


1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
2. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na paski i posyp oregano.
3. Masło rozpuść na patelni, dodaj zmielony czosnek. Po minucie smażenia dodaj umyty szpinak i smaż pod przykryciem aż do zmniejszenia jego objętości.
4. Jajka wymieszaj z mlekiem. Dodaj do gotowego szpinaku, ułóż pomidory i mozzarellę. 
5. Wszystko posyp oregano, czarnuszką i smaż przez 2 minuty.
6. Patelnię włóż do piekarnika i piecz 15 minut.

Podawaj lekko skropione oliwą. 

Jak smakuje? :)



Komentarze

Popularne posty