Fritatta ze szpinakiem!
Fritatta, czyli błyskawiczne i sycące danie, które smakuje wszystkim! Można je łączyć z wieloma składnikami, takimi jak ziemniaki, cukinia, bakłażan, ogórek. Ja zaproponuję wersję ze szpinakiem i pomidorami.
SKŁADNIKI
} 4 jajka
} 2 łyżki mleka
} ząbek czosnku
} łyżka masła
} duża garść szpinaku
} oregano
} 2 pomidory
} ser mozzarella 125 g
1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
2. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na paski i posyp oregano.
3. Masło rozpuść na patelni, dodaj zmielony czosnek. Po minucie smażenia dodaj umyty szpinak i smaż pod przykryciem aż do zmniejszenia jego objętości.
4. Jajka wymieszaj z mlekiem. Dodaj do gotowego szpinaku, ułóż pomidory i mozzarellę.
5. Wszystko posyp oregano, czarnuszką i smaż przez 2 minuty.
6. Patelnię włóż do piekarnika i piecz 15 minut.
Podawaj lekko skropione oliwą.
SKŁADNIKI
} 4 jajka
} 2 łyżki mleka
} ząbek czosnku
} łyżka masła
} duża garść szpinaku
} oregano
} 2 pomidory
} ser mozzarella 125 g
1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
2. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na paski i posyp oregano.
3. Masło rozpuść na patelni, dodaj zmielony czosnek. Po minucie smażenia dodaj umyty szpinak i smaż pod przykryciem aż do zmniejszenia jego objętości.
4. Jajka wymieszaj z mlekiem. Dodaj do gotowego szpinaku, ułóż pomidory i mozzarellę.
5. Wszystko posyp oregano, czarnuszką i smaż przez 2 minuty.
6. Patelnię włóż do piekarnika i piecz 15 minut.
Podawaj lekko skropione oliwą.
Jak smakuje? :)
Komentarze
Prześlij komentarz