Dietetyczne muffinki z twarogiem
Dziś podzielę się z Wami rewelacyjnym przepisem na muffinki, które wypróbowałam w święta - rodzina była zachwycona! Muffinki mają tę niesamowitą zaletę, że robi się je bardzo szybko, a są równie smaczne, jak czasochłonne słodkości.
Jeśli jesteś fanem czekolady i lubisz znajdować w ciastkach niespodzianki w postaci nadzienia - ten przepis jest dla Ciebie!
SKŁADNIKI
} 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
} 2 łyżeczki proszku do pieczenia
} 0,5 łyżeczki sody
} 4 łyżki kakao
} 1 jajko
} 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru
} 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
} opakowanie małej maślanki (320 g)
Nadzienie:
} 150 g białego twarogu
} 30 g ksylitolu/cukru
} 0,5 szklanki mleka
Praliny/czekolada/posypka do dekoracji/polewa
1. Składniki do nadzienia rozrób w misce na jednolitą masę.
2. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem, sodą i kakao.
3. Ubij białko, dodaj do zmieszanej masy z żółtkiem, cukrem, olejem i maślanką.
4. Połącz masę mączną z masą z jajkiem.
5. Nakładaj po łyżce masy na papilotki do muffinek. Na środek układaj po małej kulce z masy twarogowej. Pokryj ją kolejną łyżką czekoladowej masy.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Od razu po wyjęciu przystrój muffinki ulubionym składnikiem - ja rozpuściłam na każdej po belgijskiej pralince i posypałam ją, gdy się rozpuściła, wiórkami kokosowymi.
Jeśli jesteś fanem czekolady i lubisz znajdować w ciastkach niespodzianki w postaci nadzienia - ten przepis jest dla Ciebie!
SKŁADNIKI
} 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
} 2 łyżeczki proszku do pieczenia
} 0,5 łyżeczki sody
} 4 łyżki kakao
} 1 jajko
} 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru
} 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
} opakowanie małej maślanki (320 g)
Nadzienie:
} 150 g białego twarogu
} 30 g ksylitolu/cukru
} 0,5 szklanki mleka
Praliny/czekolada/posypka do dekoracji/polewa
1. Składniki do nadzienia rozrób w misce na jednolitą masę.
2. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem, sodą i kakao.
3. Ubij białko, dodaj do zmieszanej masy z żółtkiem, cukrem, olejem i maślanką.
4. Połącz masę mączną z masą z jajkiem.
5. Nakładaj po łyżce masy na papilotki do muffinek. Na środek układaj po małej kulce z masy twarogowej. Pokryj ją kolejną łyżką czekoladowej masy.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Od razu po wyjęciu przystrój muffinki ulubionym składnikiem - ja rozpuściłam na każdej po belgijskiej pralince i posypałam ją, gdy się rozpuściła, wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz