Zupa z soczewicy
Chciałam się pogodzić z soczewicą, za którą nie bardzo przepadam, bo jest po prostu nijaka... więc zrobiłam poniższy eksperyment. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się takiego smacznego rezultatu :) Zupa wyszła tak pożywna, że może zastępować kolację czy podwieczorek. A co najważniejsze, jest bardzo prosta i szybko się ją przyrządza!
SKŁADNIKI
} 3 filiżanki czerwonej soczewicy
} 150 g marchewki
} 50 g pietruszki
} 50 g selera
} 3 ząbki czosnku
} 3 małe cebule
} 3 łyżki oliwy z oliwek
} 3 średnie pomidory
} ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, majeranek, bazylia
SKŁADNIKI
} 3 filiżanki czerwonej soczewicy
} 150 g marchewki
} 50 g pietruszki
} 50 g selera
} 3 ząbki czosnku
} 3 małe cebule
} 3 łyżki oliwy z oliwek
} 3 średnie pomidory
} ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, majeranek, bazylia
1. Pokrój cebulę i zeszklij na patelni.
2. Włoszczyznę oskrob i zetrzyj na tarce, po czym wrzuć ją do garnka, dodaj soczewicę, zalej 1,5 litrami wody.
3. Dodaj cebulę i gotuj całość przez 20 minut.
4. Obierz pomidory ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do gotującej się zupy.
5. Wyciśnij czosnek i również dorzuć do garnka.
6. Gotuj jeszcze z 5 minut po czym dopraw przyprawami.
2. Włoszczyznę oskrob i zetrzyj na tarce, po czym wrzuć ją do garnka, dodaj soczewicę, zalej 1,5 litrami wody.
3. Dodaj cebulę i gotuj całość przez 20 minut.
4. Obierz pomidory ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do gotującej się zupy.
5. Wyciśnij czosnek i również dorzuć do garnka.
6. Gotuj jeszcze z 5 minut po czym dopraw przyprawami.
Komentarze
Prześlij komentarz