Pieczony udziec z indyka w jabłkach
To mój pierwszy w życiu udziec i wyszedł po prostu mistrzowsko. Mięso idealnie dopieczone, kruche, smaczne. Zapraszam do sprawdzonego przepisu! ;)
SKŁADNIKI
} 1,5 kg udźca z indyka
} 3 ząbki czosnku
} 1 duża cebula
} 3 małe jabłka
} ziele angielskie i liść laurowy
} majeranek
} pieprz
1. Umyty i osuszony udziec nacieramy pieprzem oraz startym na drobnej tarce czosnkiem. Odkładamy na 10 min pod przykryciem.
2. Kroimy cebulę na drobną kostkę.
3. Indyka układamy na brytfance, na papierze do pieczenia. Dodajemy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość polewamy wodą.
4. Pieczemy w 200 stopniach około 1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy mięso wodą.
5. Po tym czasie dodajemy pokrojone w łódeczki jabłka ze skórką i pieczemy jeszcze przez ok. 15-20 minut.
6. Gdy udziec i jabłka wyjmiemy z brytfanki, doprawiamy sos pieprzem i majerankiem.
SKŁADNIKI
} 1,5 kg udźca z indyka
} 3 ząbki czosnku
} 1 duża cebula
} 3 małe jabłka
} ziele angielskie i liść laurowy
} majeranek
} pieprz
1. Umyty i osuszony udziec nacieramy pieprzem oraz startym na drobnej tarce czosnkiem. Odkładamy na 10 min pod przykryciem.
2. Kroimy cebulę na drobną kostkę.
3. Indyka układamy na brytfance, na papierze do pieczenia. Dodajemy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość polewamy wodą.
4. Pieczemy w 200 stopniach około 1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy mięso wodą.
5. Po tym czasie dodajemy pokrojone w łódeczki jabłka ze skórką i pieczemy jeszcze przez ok. 15-20 minut.
6. Gdy udziec i jabłka wyjmiemy z brytfanki, doprawiamy sos pieprzem i majerankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz